يكي از اركان مهم تأمين سلامت و بهداشت عمومي، ارائه‌ي آب سالم بهداشتي در جوامع است. با توجه به گزارش‌هاي مستند سازمان‌هاي بين‌المللي و سازمان‌هاي مرجع در داخل كشور، كاملاً واضح است كه درصد بالايي از بيماري‌ها، ارتباط مستقيمي با آب شرب و آب مصرفي در جوامع دارد. بنابراين، توجه به ‌تأسيسات‌ آبرساني ‌به‌خصوص ‌تصفيه‌خانه‌هاي آب، انتخاب فرايندهاي مناسب و مرتبط با نوع منبع آب، كيفيت آب خام، واحدهاي تصفيه‌ي مقدماتي و ضروري بسيار حائز اهميت است.

وجود يک منبع آب کافي و سالم باعث مي‌شود که سلامتي شهروندان ارتقاء پيدا کرده و کمتر قرباني مسائل ناشي از آب شوند. داشتن يک واحد تصفيه‌ي آب عمومي به خصوص کارکنان راهبري آگاه براي يک جامعه ضروري است.

شايد اپراتور، مهم‌ترين فرد تصفيه‌خانه‌ي آب باشد، زيرا وي مسئول تصفيه‌ي آب جهت برآورده نمودن استانداردهاي قانون آب آشاميدني سالم و انتظارات عمومي است. اپراتور بايد توانايي و صلاحيت لازم را جهت تأمين آب سالم به منظور حفظ بهداشت عمومي داشته باشد. به هر حال وقتي كه اپراتورها مي‌خواهند بهترين روش جهت رسيدن به اين اهداف را تعيين نمايند اغلب فرصت يا تمايلي براي استفاده از حجم انبوهي از متوني كه فهم آنها مشكل بوده و توسط مهندسين يا اساتيد دانشگاهي نوشته شده‌اند را ندارند. اپراتورهاي تصفيه‌خانه‌ها نياز به كتاب‌هاي جامع و كاملي دارند كه به شكل ساده و قابل فهم نوشته شده باشد. براي اين منظور، كتاب تصفيه آب با بياني‌ساده‌براي‌راهبران‌تصفيه‌خانه‌ها تمام ابزارهاي لازم جهت تصفيه‌ي آب و حل برخي مسائل روزانه را فراهم نموده است.

همچنين يک اپراتور تصفيه‌خانه‌ي آب مسئول تصفيه‌ي آب شرب در طول 24 ساعت روز جهت برآورده نمودن تمام خواسته‌هاي دولتي و انتظارات عمومي است. بنابراين، اپراتور بايد نسبت به مفاهيم اساسي تصفيه‌ي آب و مسائل معمول به همراه راه‌حل‌هاي ممکن در حين تصفيه و همچنين مفاهيم مرتبط با آن مثل ميکروبيولوژي، شيمي، رياضيات و هيدروليک دانش و آگاهي کامل داشته باشد. هدف در اين کتاب، آن است که اين اطلاعات و مفاهيم به شکل ساده شده‌اي ارائه شود.

اين كتاب حاصل 30 سال تجربه‌ي ‌مؤلف در زمينه‌ي تصفيه‌ي آب است و در نظر دارد تا شناخت و درك اساسي از اصول تصفيه‌ي آب را براي تمام افرادي كه علاقمند به فراگيري اين اصول به شكل ساده‌شده همراه با ارائه‌ي مثال‌هايي جهت فهم بهتر هستند، فراهم نمايد. براي اين منظور و جهت فهم بهتر فرايندهاي تصفيه، كتاب حاضر تمام مباحث مورد نيازمثل مباحث آزمايشگاهي، هيدروليكي، رياضيات، شيمي و ميكروبيولوژي را شامل مي‌شود. هر فصل شامل شكل مختصر و ساده‌‌شده‌اي از اصول بنيادين مربوط به آن فاز تصفيه، مسائل و مشكلات مورد انتظار و روش‌هاي حل احتمالي آنها و بالاخره سؤالاتي در زمينه‌ي مورد نظر است. چهار ضميمه‌ي كاربردي نيز به پيوست ارائه شده تا در صورت نياز مورد استفاده قرار گيرد. فهرستي از رفرنس‌ها نيز در پايان كتاب جهت مطالعه‌ي بيشتر ارائه شده است. به اين ترتيب، اين كتاب، كتابي كامل و ساده براي مخاطبين مورد نظر محسوب مي‌شود.

تصفيه آب با بياني ساده, عملكردهاي پيچيده‌ي روزافزون تصفيه‌خانه‌هاي آب را به شكل ساده و قابل فهم بيان مي‌كند. اين كتاب براي هر فردي كه تصميم به اخذ گواهينامه در زمينه‌ي بهره‌برداري تصفيه‌خانه‌ي آب دارد, كتاب كامل و جامعي است و با توجه به اينكه تمام مهارت‌هاي اصولي تصفيه‌ي آب شامل آزمايشات, هيدروليك, رياضيات, شيمي, انتقال آب, گندزدايي و ميكروبيولوژي را شامل مي‌شود, بنابراين مي‌تواند براي يك دوره‌ي بازآموزي نيز مورد استفاده قرار گيرد.

كتاب تصفيه‌ آب با بياني ساده, همچنين به‌عنوان يك مرجع مصور داراي جداول ساده‌ايست كه مي‌تواند براي حل مشكلات خيلي جدي و مهم مورد استفاده قرار گيرد, ضمن اينكه مشكلات رايج و راه‌حل‌هاي احتمالي آنها را نيز بيان مي‌كند.



* mleili@razi.tums.ac.ir

    mleili2003@yahoo.com